« Naar blog

Laura slijpt haar eigen glazen

Categorie: Brillen

Het is zover, de glazen van mijn nieuwe bril zijn binnen en als nieuwe werkneemster moet ik ze zelf slijpen en in het montuur zetten! Dat wordt spannend want dat heb ik natuurlijk nog nooit gedaan.


Gelukkig legt Margreet me uit hoe ik alles moet doen. We beginnen bij een apparaat dat het montuur opmeet zodat de glazen in de juiste vorm geslepen kunnen worden. Deze gegevens worden direct doorgestuurd naar het slijpapparaat, dat is handig! Vervolgens moet ik een soort handvatje op het glas pakken zodat het glas door de slijpmachine kan worden vastgehouden. Dit moet heel precies anders word het glas scheef geslepen en dat kijk niet zo fijn. Maar het is gelukt en het handvatje zit erop, nu hopen dat die goed zit ;).

Vervolgens mag ik door naar de slijpmachine. Om te beginnen moet ik de maten die gemeten zijn aan mijn ogen in het apparaat voeren. Dit zorgt ervoor dat het scherpste deel van het glas precies voor mijn pupillen komt in de bril. Nu moet ik het glas met het handvatje in de slijpmachine bevestigen, deurtje dicht anders gaat het stinken. Het apparaat begint met het slijpen van het glas in de juiste vorm en vervolgens maakt het een randje rondom het glas waarmee het in het montuur bevestigd kan worden. Nog even afspoelen met wat water om het slijpsel te verwijderen en het glas kan eruit. De volgende stap is het glas "afzoeten". Dit is het weghalen van de scherpe randjes met een hele fijne slijptol.
Als dat gedaan is mag ik het glas in het montuur zetten. Hiervoor moet ik een ienieminie schroefje uit het montuur draaien zodat ik het glas erin kan zetten. Vervolgens komt de grootste uitdaging tot nu toe: het schroefje er weer in krijgen terwijl het glas op de juiste plek blijft zitten. Na een hoop gepriegel met een pincet, een kleine schroevendraaier en goede ogen om de grond af te zoeken naar het gevallen schroefje, zitten de glazen erin. 
De bril is af! Maaike controleert het nog even goed, maar alles ziet er goed uit. Toch niet slecht voor een eerste keer.

Ik ben helemaal blij met mijn nieuwe bril!

Geplaatst op 3 April 2018