« Naar blog

Cilinderafwijkingen

Categorie: Overig

Een cilinderafwijking of astigmatisme wordt veroorzaakt door een asymmetrisch hoornvlies. Normaal heeft het hoornvlies een mooie ronde vorm, zoals een pingpongbal. Bij astigmatisme heeft het hoornvlies een meer ovale vorm, zoals een rugbybal. 


Door de asymmetrie van het hoornvlies (cornea) wordt het licht dat op het oog valt niet meer juist afgebogen. In de ideale situatie wordt het licht zo afgebogen dat er een rond beeld wordt geprojecteerd op het netvlies achterin je oog. Bij een cilinderafwijking wordt dit licht niet op de juiste manier gebroken, waardoor er een vervormd beeld ontstaat het netvlies. 

Wanneer je last hebt van een cillinderafwijking zorgt dit ervoor dat je zowel ver weg als dichtbij een vervormd beeld hebt. Hierdoor kan je last krijgen van hoofdpijn en vermoeide ogen na het lezen of andere visuele inspanningen.

Doordat cilinderafwijkingen ontstaan door een asymmetrisch hoornvlies, kan dit samengaan met afwijkingen aan de ooglens. Hierdoor kan een cilinderafwijking bestaan in combinatie met myopie, hypermetropie, maar kan het ook op zichzelf staan.
Tegenwoordig kunnen cilinderafwijkingen makkelijk gecorrigeerd worden met torische brillenglazen en lenzen. Deze glazen en lenzen worden zo geproduceerd dat de 

bron: St. Cloud Eye Clinic

 

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 4 December 2018