Contactlens aanmetingen

Bij ons wordt iedere nieuwe klant die contactlenzen wil gaan dragen onderzocht. Dit onderzoek vindt plaats om te bepalen of je wel geschikt bent voor het dragen contactlenzen en welk soort lens het beste bij jou past.

Wat houd een aanmeting van contactlenzen in

Wij meten je sterkte, de kromming van je oog, de traanproductie en de kwaliteit van je traanvocht. Naast deze metingen is het ook erg belangrijk voor ons om van je te weten wat je van het product verwacht, wanneer wil je het gebruiken en wat je ermee denkt te kunnen. Ook kan je verleden een rol spelen, heb je al eerder contactlenzen gedragen, ging dat goed of waren er problemen. Heb je in het verleden wel eens een ongelukje met je ogen gehad of heb je allergieën. Aan de hand van de meetgegevens en je behoeften kunnen wij voor jou de juiste lens selecteren. Vervolgens zal er een uitleg (instructie) gegeven worden over hoe je de lenzen moet inzetten en uithalen, gebruiken en onderhouden. Deze uitleg vindt meestal plaats op een ander moment, omdat de meeste lenzen besteld moeten worden.

  • De sterkte van je ogen meten we zoals bij een normale oogmeting, in veel gevallen is deze meting dan ook al gedaan.
  • De kromming van het oog meten we door middel van corneatopografie. Dat is een manier van meten waarbij er met onze corneatopograaf meerdere verlichte ringen op je oog worden projecteert. Met behulp van deze projectie kan een computerprogramma een plattegrond met hoogteverschillen maken van je hoornvlies. Omdat de contactlens op je hoornvlies wordt geplaatst zal de vorm aan de binnenzijde van de lens overeen moeten komen met de vorm van je hoornvlies.
  • Het traanvocht: de kwaliteit en stabiliteit van je traanvocht bepaalt mede welk contactlensmateriaal het meest geschikt is. Ook spelen daarbij omgevingsfactoren een rol, zoals je werk- of woonomgeving. In een ruimte met lage luchtvochtigheid zul je sneller last hebben van droge ogen (je traanvocht verdampt dan sneller).

Wat voor soorten lenzen kun je bij ons kopen

Er zijn grofweg 2 categorieën contactlenzen. Zachte (flexibele) contactlenzen en harde (vormstabiele) zuurstof doorlatende contactlenzen. Ook is er nog het speciale type harde contactlens welke je enkel 's nachts draagt, de nachtlenzen en de medische lenzen zoals de scleraallenzen of schaalprothesen.

Wat na de aanmeting

 Zachte lenzen

Indien je zachte lenzen aangemeten krijgt zal er na de aanmeting een bestelling voor je worden gedaan voor de juiste lenzen. Sommige lenzen zijn zelfs op voorraad, waardoor het nog sneller gaat. We zullen je met je eigen contactlenzen een instructie geven. Na de instructie kun je de lenzen gaan uitproberen. Na gemiddeld 2 weken zien we je, met deze lenzen in, op controle. Deze controle is van belang om te bespreken hoe het is gegaan en wat er eventueel verbeterd zou kunnen worden. Indien er verbeteringen kunnen worden toegepast zullen we nieuwe lenzen voor je bestellen. Ook deze lenzen vallen binnen de proefperiode. Indien de lenzen goed bevallen kun je een grotere hoeveelheid bestellen. Ook voor zachte lenzen geldt dat we je ieder half jaar willen controleren om na te gaan of alles nog goed gaat. Het is gebruikelijk je voor maximaal 6 maanden lenzen te leveren per keer. Je komt dan met je laatste paar lenzen in op controle voordat je nieuwe 6 maandenpakket besteld wordt.

Harde lenzen

Indien je harde zuurstofdoorlatende lenzen aangemeten krijgt, zal er in de meeste gevallen gekozen worden om tijdens de aanmeting proeflenzen te proberen. Dit is om, voordat er een lens besteld wordt, de passing van de contactlens op je hoornvlies te beoordelen. Dit doen wij om te voorkomen dat de lenzen geruild moeten worden, totdat we tot een juiste lens komen. Zodra er een besluit is genomen welke lens voor jou waarschijnlijk het meest geschikt is, gaan wij de maatspecifieke contactlenzen voor je bestellen. Met deze lenzen zien we je gemiddeld na 2 weken op controle. Deze controle is van belang om te bespreken hoe het is gegaan en wat er eventueel verbeterd zou kunnen worden. Mocht het nodig zijn worden de contactlenzen kosteloos voor je omgeruild (uiteraard indien dit binnen het ruilingstermijn valt en als er geen upgrade van het lensmateriaal plaatsvindt anders zou er een meerprijs kunnen gelden). Blijkt na de laatste controle dat alles klopt dan kunnen we je eerste halfjaarlijkse controle over 6 maanden inplannen.

Nachtlenzen

Nachtlenzen worden aan de hand van specifieke parameters voor je besteld. De lens wordt zodanig gemaakt dat het exact voor jouw oog functioneert. De lenzen hebben een levertijd van ongeveer 5 werkdagen. Zodra de lenzen bij ons binnen zijn, kunnen we met je een afspraak maken voor een instructie. Het gebruik van deze lenzen is anders dan bij andere contactlenzen, hierdoor is een instructie altijd nodig als je voor het eerst nachtlenzen gaat dragen. De controle vindt direct de volgende ochtend plaats. Hierna zullen wij je regelmatig zien, om te beoordelen of de contactlenzen het gewenste resultaat hebben.

Instructie

Als je voor het eerst lenzen aangemeten krijgt zal er na de aanmeting een instructie gepland worden. Als je vooraf wilt weten wat er tijdens de instructie met je besproken zal worden kunt u alvast onze blog lezen over harde lenzen en zachte lenzen